Dolewaj oliwy do… wszystkiego

Wiemy, gdzie można znaleźć zapach świeżo skoszonej trawy, gałązek pomidora, zielonych karczochów, dojrzałych jabłek i bananów. Wszystkie te aromaty hiszpańskiego lata można znaleźć w… oliwie.
Oliwki, podobnie jak winogrona czy jabłka mają swoje odmiany. Arbequina pochodzi z Katalonii, gdzie uprawiana jest od ponad tysiąca lat. Oliwy z tej odmiany są gęste, łagodne i aromatyczne. Świetnie pasują do makaronów, warzyw, grillowanej ryby, serów, sałat no i oczywiście… do białego wina (np. Pescador po sąsiedzku z Katalonii za 32,90 zł).
Oliwa z Casas de Hualdo zalicza się do kategorii Premium Extra Virgin – jej kwasowość nie przekracza 0,3%. Jest bogata w polifenole, czyli antyutleniacze, ponieważ wyciskana jest maksymalnie do 6 godzin od zbioru. Arbequina zdobyła złoto w Hiszpanii, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Zapraszamy do Chleb i Wino po 0,5l za 39,90 zł. Mamy też 3l mieszankę Arbequiny (75%) i nieco bardziej pikantnej Picual (25%) En lata za 139,90 zł, czyli 22,50 za pół litra. Zajadamy się w domu i polecamy Wam wszystkim!

Newsletter

preloader