Wino tarasowe

Słodkie, brzoskwiniowe, lekkie i z bąbelkami. Powstaje w regionie znanym przede wszystkim z klasycznych, włoskich, złożonych Barolo czy Barbaresco. Początkowo właściciele winnic robili je na własne potrzeby, bo było tak lekkie i orzeźwiające, że można je było wypić w południe i w pełni sił wrócić do pracy przy zbiorach.

Moscato d’Asti idealnie pasuje do deserów, jest znakomite na piknik, świetnie sprawdza się na leżaku. Ma zaledwie 5% alkoholu. Muskat, z którego powstaje, to jeden z najdłużej uprawianych szczepów na świecie. Smakuje brzoskwinią, kwiatem pomarańczy i nektarynką. Pachnie.. muskatem. Ten charakterystyczny zapach, zdaniem naukowców, pochodzi z tego samego związku chemicznego, który występuje w mięcie, kwiatach cytrusów i w cynamonie. Od kilku lat Moscato d’Asti deklasuje też Szampany w piosenkach amerykańskich gwiazd hip hopu 🙂

W Chleb i Wino mamy Scagliola Primo Bacio Moscato D’Asti. Rodzina Scagliola uprawia winorośle od czterech pokoleń w Calosso, małej wiosce w południowym Piemoncie. Alpejskie kwiaty, rozmaryn i szałwia – to według producenta kryje się w Primo Bacio. Nazwa tego przyjemnego, pijalnego wina oznacza – pierwszy pocałunek – na wypadek, gdyby w samym winie było za mało słodyczy :).

Newsletter

preloader